Bewoners
Bewoners binnen het betaald parkeren gebied, kunnen een parkeervergunning aanvragen in het e-loket. Afhankelijk van je woonadres, wordt bepaald in welke sector(en) je mag parkeren. Om in aanmerking te komen voor een parkeervergunning, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je staat ingeschreven op een adres binnen betaald parkeren gebied;
- Je kunt per vergunningsjaar* of per kwartaal* de vergunning aanvragen;
- Heb je een eigen parkeergelegenheid (bijvoorbeeld een garage) dan kun je een tweede bewonersvergunning aanvragen;
- De auto staat op jouw naam geregistreerd;
- Bij een lease- / bedrijfs- / huurauto moet je bewijsdocumenten uploaden. Hieruit blijkt dat je dagelijks gebruik hebt van de auto;
- Per bewonersvergunning is het mogelijk om twee kentekens te registreren. Let op! Er kan één auto gebruik maken van de parkeervergunning. Je kunt de auto’s dan afwisselend parkeren.
Bewoner centrumgebied
Woon je in het centrumgebied (sector 1), dan kun je maar één bewonersvergunning binnen de sector aanvragen. Vanwege de parkeerdruk in sector 1, heb je een uitwijk mogelijkheid. Bij je aanvraag kies je voor sector 1+2 of sector 1+3. Deze keuze kun je niet tussentijds wijzigen. Elke extra parkeervergunning (2+ bewonersvergunning) is geldig in sector 2 en 3.
Woon je met meerdere huishoudens op één adres, neem dan contact op met de medewerkers van de servicebalie.
Lease- of huurauto
Maak je gebruik van een lease- of huurauto, dan moet je bij de vergunningaanvraag, en bij elke kentekenwijziging op de vergunning, een kopie van het lease- of huurcontract meesturen (uploaden). Op het contract moeten je naam, huisadres en het kenteken van de auto vermeld staan.
Heb je een bedrijfsauto in bruikleen van je werkgever? Vraag dan aan je werkgever een verklaring op officieel briefpapier van het bedrijf. In de verklaring staat:
- jouw naam en huisadres;
- het kenteken van de auto;
- en dat je dagelijks gebruik hebt van de auto.
Gebruik privé auto
Maak je tenminste 3 maanden gebruik van een privé auto, maar deze staat niet op jouw naam? Dan moet je bij de vergunningaanvraag, en bij elke kentekenwijziging op de vergunning, een verklaring gebruik privé auto uploaden. Dit formulier moet door de eigenaar van de auto en de vergunning aanvrager worden ingevuld en ondertekend. Behalve het formulier moet ook het volgende worden toegevoegd:
- kopie voorzijde rijbewijs gebruiker / bestuurder (de vergunning aanvrager)
- kopie voorzijde kentekenbewijs
- kopie voorzijde identiteitsbewijs eigenaar
Formulier Verklaring Gebruik Auto
Tijdelijke wijziging
Krijg je een leenauto omdat jouw auto voor onderhoud / reparatie / schadeherstel bij de garage staat? Vraag dan aan je garage of schadehersteller om een e-mail te sturen met de vermelding van jouw kenteken, kenteken van de leenauto en hoe lang je de auto mee krijgt.
Dan kan Parkeerbeheer je kenteken tijdelijk aanmelden. De bewonersvergunning wordt niet gewijzigd.
Verhuisvergunning
Heb je een ander / nieuw huis gehuurd of gekocht binnen het betaald parkeren gebied, maar gaat er nog niet direct wonen?
Dan kun je via het e-loket één verhuisvergunning aanvragen. Bij de aanvraag moet je een huur- of koopovereenkomst van het pand uploaden.
De verhuisvergunning kan op elke gewenste datum ingaan en is maximaal 3 maanden geldig. De verhuisvergunning vervalt vanzelf, je ontvangt geen herinnering om een bewonersvergunning aan te vragen! Houdt dus zelf de einddatum in de gaten.
Zodra je bent ingeschreven als bewoner op het adres, kun je aansluitend op de verhuisvergunning een bewonersvergunning aanvragen.
Wil je meer informatie, of heb je hulp nodig bij de aanvraag? Neem dan contact op met de medewerkers van de servicebalie.
Vergunningsperiodes
Parkeervergunningen gaan niet per kalenderjaar. De periodes zijn afhankelijk van de sector:
- sector 2 en 4 : 1 april t/m 31 maart;
- sector 1 : 1 mei t/m 30 april;
- sector 3, 5 en 6 : 1 juni t/m 31 mei.